lördag 3 december 2011

Grevens recept för ett blomstrande Ryssland

Det ryska valet är på många sätt en förebild för resten av värden. Stor vikt läggs vid en stabil regering, oppositionen som domineras av kommunister hålls kort och de opatriotiska separatisterna i Tjetjenien har slagits ned. När folket nu tillåts rösta så säkerställer man att detta görs på ett ansvarsfullt sätt, utan att varje enskilt särintresse får en chans att populistiskt grusa det politiska maskineriet.

Samtidigt finns det enligt min gode vän Diplomaten en oroande utveckling i landet, där höga företrädade för landets näringsliv får agera syndabockar för landets problem. De så kallade oligarkerna får sina företag beslagtagna, tvingas i exil eller fängslas. Deras enda brott är att ha lyft landet och folket upp ur fattigdom genom att bygga ett blomstrande näringsliv på planekonomins ruiner.

Det bästa receptet för en framgångsrik framtid för landet vore att kombinera Putins auktoritet och starka inrikespolitiska ledarskap med Jeltsins marknadsliberalism och västvänliga utrikespolitik. En politik byggd på denna kombination av det bästa av två världar skulle ge oss ett Ryssland där affärerna blomstrade, och där de så kallade oligarkerna fick fria händer att skapa välstånd åt folket!

0 kommentarer: