måndag 25 juni 2012

Det socialistiska projektet misslyckades

Kooperationen har i över hundra år försökt konkurrera ut de hårt arbetande specerihandlarna i sin envisa naivistiska strävan att bevisa de socialistiska teoriernas ekonomiska riktighet. Till en början skedde detta i regelrätta konsumentstrejker, där socialistiska arbetare med tveksam moral sökte försätta de riktiga specerihandlare som i alla år tjänat dem så väl i konkurs, via juridiskt och etiskt högst tvivelaktiga bojkotter.

När därefter den socialistiska revolutionen i Sverige hade fullbordats utgick ett dekret om massivt stöd till kooperationen, samtidigt som lagar, förordningar och skatter med det uttalade målet att krossa de privata specerihandlarna klubbades i Riksdagen. Under en tid gick det tack vare denna snedvridning av konkurrenser bra för kooperationen. Med tiden visade det sig emellertid att det inte ens med massiva statliga subventioner gick att bedriva kooperativ handel. Den osynliga handens grepp kunde inte neutraliseras ens av den mest socialistiska av regeringar väster om järnridån - de privata alternativen visade sig vara överlägsna!

Bankmannen - som i sin yrkesroll är van vid att verka utan stöd eller påverkan från samhället - upplyste mig idag över vår lunch bestående av cognacsflamberad kobebiff i tryffelsås att kooperationen idag står vid konkursens brant. En god nyhet för landets i motvind kämpande specerihandlare såklart, men också en tragisk nyhet för de arbetare som med löften om guld och gröna skogar lurats till att investera i kooperationen. Socialisternas ohållbara löften om återbäring riskerar att lämna en bitter eftersmak i munnen, då kooperationen inom kort tvingas krypa till konkursförvaltaren med bössan i hand.
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD

5 kommentarer:

Pål Atreides sa...

Det här är den mest roande svenska satirbloggen jag någonsin läst, tackar dig för de skrock du framkallat hos mig.

Anonym sa...

Bankmannen - som i sin yrkesroll är van vid att verka utan stöd eller påverkan från samhället HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHHAHHHAHAH
va härligt det maste vara när man är helt avskärmad fran världens händelser.
skönt
dagens ros för dagens skratt

gubben sa...

Får jag lite försynt tipsa om en ny blogg som god underhållning för oss som kan njuta av slagordsvänsterns exesser utan att påverkas på annat sätt än ett bredare leende.
"Röda kränkta lingon" är dess namn.

Grefve Grijshufvud sa...

Röda kränkta lingon var ju en väldigt spännande blogg. Jag förmodar att, precis som Ni säger Gubben, det rör sig om någon form av satir, vilket förklarar de många överdrifterna.

Jag skall definitivt hålla ett vakande öga på denna blogg framöver. Som min fader, den framlidne Greven, brukade säga: det bästa sättet att bekämpa socialismen är med satir!

Anonym sa...

Inte så konstigt att det går utför. Stega in i valfri coop butik och möts av snäsiga tanter och underligt sortiment. Det tar oändlig tid att passera kassan. Kvalitén i centrala, och välsorterade Coop är trevlig, men tyvärr kan man inte säga samma sak om småbutikerna.