onsdag 28 augusti 2013

En skymf mot överklassen

Diplomaten och jag hade precis avslutat vår långlunch och satt i lugn och ro med varsin cognac och cigarr, när Friherren plötsligt ringde. Vår irritation över att ha blivit störda mitt i lunchen förbyttes dock snabbt i chock och vrede när vi hörde vad Friherren hade att berätta: Lundsberg hade stängts!

Någon klåfingrig medelklassbyråkrat hade uppenbarligen ansett sig ha rätten att lägga sig i vad som definitivt inte angår någon med en så obetydlig ställning. Beslutet är en direkt skymf mot överklassen och våra ungdomars rätt till en förstklassig utbildning.

Som min fader, den framlidne Greven, alltid brukade påpeka är ungdomen den viktigaste resurs vi har. Att de på detta sätt störs i sin skolgång är fullständigt oacceptabelt. Direktörskan Klingspor från föräldraföreningen sade också någonting väldigt kärnfullt, klokt och insiktsfullt i radion idag: "Förr skrämde man barnen med vargar, nu skrämmer man Lundsbergsbarnen med Skolinspektionen!"

Hur har dessa medelklassbyråkrater – som uppenbarligen inte vet sin plats – tänkt sig att Lundsbergseleverna skall kunna fullfölja sin skolgång under dessa förfärliga och förnedrande omständigheter? Planerar de att sätta våra unga i någon kommunal skola tillsammans med proletariatets barn?!

Vad som har hänt idag är är en direkt krigsförklaring mot samhällets stöttepelare. Men sista ordet i den här historien är ännu inte sagt, var så säkra!
DN1, DN2, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8, SR9, SR10, SR11, SR12, SR13, SR14, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, SvD14, SvD15, SvD16, SvD17, SvD18, SvD19

17 kommentarer:

Anonym sa...

Nä sista ordet är nog inte sagt.
Men förhoppningsvis. Slut med snobbskolor, slut med inbecilla överklassare, eller att de tror att de är överklass för i verkligheten finns de inte alls.

Greve Grijshufvud sa...

Sorgligt när den svenska avundsjukan och missunnsamheten visar sig i form av dylika kommentarer.

Anonym sa...

Den degenererade överklassen måste beblandas med lite mångkultur i kommunala skolor. Det är skandal. Staten måste få fortsätta ge statligt stöd till de dessa framtidens makthavare i Lundsberg. Lite överklassfasoner måste få finnas.

Anonym sa...

Märkligt att de fina folket inte kan uppfostra sina barn till vänliga människor. Mobbing , är det OK i din värld?? Inte i min Bra beslut! Stäng ner skitskolan!!

Göran Sjölin sa...

Det här är en kamp där överklassen håller på att förlora ett av sina privilegier. Det är på tiden att avskaffa privilegier. Intressant att det sker under en borgerlig regering. För en gångs skull: Heja Björklund!

Greve Grijshufvud sa...

G Sjölin: Waldorfpedagogik må vara väl så bra för arbetarklassens barn, men för de ungdomar som förväntas axla ansvaret för fosterlandets framtida skötsel krävs det betydligt mer än så.

Att en uppkomling som Björklund, son till en sömmerska, har fått det högsta ansvaret för utbildningen, visar hur djupt vårt land har fallit.

Anonym sa...

Det är tur att man inte är överklass. Att vara mäktig och rik har sina risker, om man inte delar med sig av sina tillgångar. Se om i världen gubbe där hur den ser ut. Nä du! Om du känner till Damokles svärd skulle jag inte utsättas för denna fara, att ha ett svärd över sitt huvud i bland sin rikedom.

Anonym sa...

Tänkte först att detta är satir men inser att Grefve Grijshufvud skriverier är seriöst menade ... att sådana attityder existerar 2013 är ett sjukt fenomen!
/släkten Svinhufvud

Anonym sa...

Förklara gärna vad du menar. Är detta inte satir så är Public Service i P1 Al-Jazeera.

Anonym sa...

Jag tænkte också først att den hær bloggen var nån slags humor. Men efter lite vidare læsning jag tror inte den ær det, den ær nog på allvar

/Henrik H

Anonym sa...

På ett sätt måste man förstå frustrationen hos den så kallade "överklassen" som nu för tillfället inte kan få sina barn uppfostrade till samma överlägsna beteende som självklart har varit målet, varför vill man annars betala enormt höga terminsavgifter? Nu kanske barnen måste beblandas med ointressanta och vanliga skolkamrater. Hemska tanke.

Anonym sa...

Riksinternaten har en inbyggd elevhierarki.(Lundsbergs styrelse har äntligen bekräftat detta). Att föräldrar väljer dessa internat åt sina barns utbildning måste ha att göra med status, "endast den dyraste utbildningen är bra nog" eller argumentet att många framstående personer har utbildats här. Pennalism får man stå ut med för så småningom får man stor glädje av dessa erfarenheter när man själv skall "uppfostra" medmänniskor.
Såhär fungerade det när jag själv gick på internatskola och såhär fungerar det fortfarande. Mycket föräldrastyrt statustänkande. Varför sätter man annars sina barn i skolor som uppenbart har dessa problem?

Anonym sa...

Stäng skolan så kan ju över klassen öppna den igen utan statlig finansiering som den lilla perversa sektskola den egentligen är!

Låt dem fortsätta grilla sina skitavfällingar till barn, det blir ju inte folk av dem ändå med deras föräldrar.

Anonym sa...

Om det enda barnen tar med sig från Lundsberg är bordsskicket att luta sopp-tallriken ifrån sig är det horribelt att en bra människosyn hamnar så långt ner på listan. Lea jävlar men bordsskick det har de..

Anonym sa...

Om det enda barnen tar med sig från Lundsberg är bordsskicket att luta sopp-tallriken ifrån sig är det horribelt att en bra människosyn hamnar så långt ner på listan. Lea jävlar men bordsskick det har de..

Anonym sa...

Jo men det har man ju alltid hört att överklassens barn går på särskilda skolor, så att proletärernas barn inte ska upptäcka hur korkade de är. Det går helt enkelt inte för sig att alla drängarna minns patron som den som inte klarade skolan tillräckligt bra för att bli uppflyttad till nästa årskurs.

Anonym sa...

Skolinspektionens handlande har varit dåligt! Det rimliga hade varit att man begärt relegering av de elever som förorsakade hela historien!
Då kunde skolan i stället haft en möjlighet att stärka sin ställning som en vettig och bra utbildnings-anläggning!

Age