tisdag 19 juni 2012

Skomakare, bliv vid din läst!

En chockerande nyhet har idag nått oss från landsorten. Att ett företagarpar i landsortskommunen Värnamo har beslutat "belöna" sina vanliga fabriksarbetare med miljonbonusar kan säkert vid första anblick för många människor tyckas vara såväl generöst och godhjärtat. Men i den komplicerade värld vi lever i tenderar den här sortens naiva välgörenhet oftare stjälpa än hjälpa.

En arbetare som under hela sitt liv stått vid en maskin och svarvat skruvar har aldrig utvecklat ett ekonomiskt sinnelag, utan har istället vant sig vid att leva hand ur mun, månad till månad. Ett miljonregn av det här slaget tenderar därför att vara rentav destruktivt för denna sorts enkla människor. De inhandlar allehanda moderna radiogrammofoner och automobiler, gör dåliga aktieaffärer påhejade av allehanda skojare och kanske till och med börjar med narkotika.

Snabbare än de någonsin kunde tro är därefter pengarna slut och de står ensamma kvar, utan arbete och nu vana vid en utgiftsnivå de ej längre kan upprätthålla. Nej, denna sorts abrupta klassresor är direkt skadliga för den enkla arbetaren och det till synes generösa företagarparet har i själva verket gjort sina gamla trotjänare en direkt otjänst. "Skomakare, bliv vid din läst" brukade alltid min fader, den framlidne Greven, säga och själv kan jag inte annat än att hålla med. Bli inte förvånad om vi framöver får höra allehanda tragiska historier om ekonomisk ruin och missbruk från Värnamo till följd av detta.

En forskningsrapport som publiceras i dagarna stödjer för övrigt också den framlidne Grevens resonemang. Rapporten visar hur klasstillhörighet är någonting ärftligt, precis som så mycket annat här i livet. Företagarparets oansvariga handlande riskerar således att sätta några av de mest grundläggande sociala mekanismerna ur spel.
SR1, SR2, SR3, DN, SvD1, SvD2, SvD3, GP1, GP2, SMP

1 kommentarer:

anna sa...

Underbart helt enkelt....hahaha...det förgyllde mitt valkiga sinne