onsdag 28 december 2011

Den naiva politiken hotar tillväxten och freden

Min fader, den framlidne Greven, bedrev tillsammans med Friherrens fader, den framlidne Friherren, på 50-talet omfattande affärer med Spanien. Denna handel var mycket lönsam för båda parter och bidrog till att kontakter och ibland livslånga vänskapsband knöts mellan de isolerade spanjorerna och världen utanför. Min fader berättade ofta om sina fantastiska affärsmiddagar i Madrid och hur fantastiskt gott han åt och drack i det spanska solskenet, tillsammans med höga företrädare för den store Francisco Francos upplysta styre. Jag och Friherren brukar ofta tala om vad våra framlidna fäder berättade om sina vilda och glada kvällar i Madrid, Sevilla och Barcelona.

Tyvärr bidrog de hätska kommunistiska stämningar som under 60- och 70-talen piskades upp i Sverige till en situation där våra fäder - under hot om om strejker med kommunistiska förtecken! - tvingades avsluta den framgångsrika handeln. På samma sätt fick Wallenbergssfären avsluta sina framfångsrika affärer i det Sydafrika där Peter Wallenberg började sin bana i affärsvärlden.

Flera statschefer kämpar nu i domstol för att få EU:s ensidiga sanktioner mot dem hävda. Avsikterna är säkert de bästa, men effekten blir såklart bara att folket i de aktuella länderna blir ännu fattigare och att diktaturens grepp stärks. Nej, som min fader alltid sade när Spanienaffärerna kom på tal, "vilka är vi att lägga oss i hur folken där nere skall sköta sina länder, de vet de väl bäst själva!"

Se bara hur det har gått i Irak och i Syrien när vi har försökt att tvinga på dem våra samhällssystem. Förlorade affärsmöjligheter och oroligheter eller till och med krig blir ofelbart resultatet varje gång som naiva världsförbättrare tillåts diktera utrikespolitiken!

1 kommentarer:

Martin sa...

Håller helt med i dina kloka ord. Saddam var förbaskat bra på att hålla ordning och han utgjorde dessutom ett stadigt bålverk mot ayatollorna i Iran.

Diktaturer vet man i alla fall hur de fungerar! Nu när USA drar sig tillbaka från Irak efter ett misslyckat och missriktat krig finns ingen av de nämnda fördelarna kvar, dessutom har kriget dragit på jänkarna skyhöga kostnader. Fiasko!