söndag 11 december 2011

Globaliseringsmotstånd orsakar svält

Norge tycks drabbat av en allvarlig smörbrist, som får den smörbrist Sverige upplevde för några månader sedan framstå som ett lätt isterunderskott. På frågan om hur denna sitiation har uppstått svarar den marknads- och globaliseringsvänlige Jonas Carlberg, chef på avdelningen för mjölkpolitik på branschorganisationen Svensk Mjölk, följande:

Därför att de har, som vi uppfattar det, en väldigt restriktiv handelspolitik, som gränsar till protektionistisk. De har enormt höga tullar på livsmedel och man skyddar den inhemska produktionen med väldigt höga tullar, svarar Carlberg.

Som tydligt framgår är alltså smörbrist och potentiellt svält priset man får betala för att på detta vis bortse från ekonomisk expertis och istället sätta marknadskrafterna ur spel. Jag vågar knappt ens tänka på vad som kan ske om vi börjar lyssna de klimattalibaner som tvärtemot flera vetenskapliga studier fortsätter att predika minskade koldioxidutsläpp. Är svältande barn på våra gator vad vi har att vänta inför 2012?

Friherrens Nobelbankett igår blev för övrigt en riktig höjdpunkt i decembermörkret. Efter att ha utdelat flera skålar för Konungen, sjungit kungssången så våra fruar grät och Grevinnans lilla pudel började yla, så frossade vi i god och exklusiv mat och hundraårig champagne och cognac, upphämtad från ett vrak på Östersjöns botten. Någon gång efter midnatt började vi, aningen cognacsfryntliga, som de skojglada festprissar vi är att kasta mat på Friherrens tjänare. Jag skall sent glömma Friherrens butlers uppsyn då jag fick in en fullträff med en hel hummer rätt i hans ansikte! Det var sannerligen en kväll att minnas!

0 kommentarer: