måndag 28 november 2011

Slussens akilleshäl

Debatten kring Slussens framtid är en evighetsföreställning som aldrig tycks nå ett slut. Som brukligt är i arkitektoniska sammanhang så präglas debatten av en frapperande avsaknad av känsla för klass och stil. Det skall byggas modernt tycker debattörerna, och hänsyn skall tas till invalidvagnar och döva människor. Med andra ord så har ingen förstått någonting alls.

Slussen är ju, som tydligt framgår av namnet, en sluss! Tyvärr så är farbarheten under all kritik - en kolpråm kommer kanske igenom, men segelbåtar i mahogny från 1923 göra det icke! Det är av högsta vikt att den segelbara höjden blir avsevärt högre, så att slussen kan användas till det den är till för.

Istället för de modernistiska monstrositeter som idag planeras föreslår jag således att vägen i hellenistisk stil upphöjs på korintiska marmorpelare åtminstone 15 meter över vattenytan. På detta sätt tillser vi inte bara att våra marina kulturskatter i sakta mak kan färdas fritt på vattnet, utan även att man majestätiskt och högt över folket kan färdas genom stadskärnan i sin Rolls Royce, på ett sätt som anstår en greve!

0 kommentarer: