torsdag 9 februari 2012

Pensionärerna skor sig på mäklarnas bekostnad

Statsministern övergav häromdagen för ovanlighetens skull vänsterretoriken, och visade svenskarna att någonstans bakom hans billiga kostym finns det fortfarande en Högerman värd namnet. Pensionsåldern bör höjas till 75 år menar Reinfeldt, så att Sverige inte riskerar att bli ett nytt Grekland.

Jag diskuterade detta med Friherren och Mäklaren idag över en trerätters middag med en utsökt gåsleverpaté som höjdpunkt, och vi var rörande eniga om att Statsministern här var inne på helt rätt linje. Sverige har inte längre råd att försörja en allt större skada oproduktiva pensionärer, och när blev det egentligen en självklarhet att den som inte satt undan pengar för sin ålders höst skall kunna förvänta sig att försörjas av staten? Min fader, den salige Greven, jobbade hårt i hela sitt liv och hade inte bara avsatt delar av familjeförmögenheten för sin ålderdom, utan fortsatte dessutom att jobba i familjeföretaget i hela sitt liv!

Mäklaren berättade hur han och hans kollegor har det svårt i dessa dagar, de fallande huspriserna och den av alltför många regleringar orsakade lågkonjunkturen har slagit hårt mot hela bostadsbranschen. Mäklaren förklarade hur de hårda tiderna har fått honom och och hans kollegor att överväga att ta betalt för sina omkostnader även i de fall då deras arbete inte leder till någon försäljning. "Varför", frågade sig Mäklaren retoriskt, "skall vi jobba gratis medan staten låter de skattepengar vi tvingas betala regna ned över lata 65-åringar?" Efter några sekunders dramatisk paus tillade han, som för att understryka situationens allvar, "själv har jag inte haft råd att köpa mig en ny Rolex på flera månader!"

Mäklaren gav därmed verkligen såväl mig själv som Friherren någonting att fundera över. "Du har ju helt rätt", utbrast Friherren efter en stunds häpen tystnad, "pensionärerna skor sig ju på hela mäklarkårens bekostnad!" Jag och Friherren nickade instämmande och vi åt därefter efterrätten under kontemplativ tystnad. Det var inte förrän under avecen - en utsökt cognac hors d'âge från 1943 - som samtalet riktigt kom igång igen, så tagna blev vi av situationens allvar. Före vi skildes åt så dunkade både jag själv och Friherren Mäklaren i ryggen, och önskade honom all lycka med införandet av de nya arvodena.

DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SVT, SVT, SVT, SVT, SVT, SR, Ab, Ab, Ab, Ab, Ab

1 kommentarer:

Anonym sa...

Det är kanske inte mäklarna som har störst problem. Jag tror att det är våra dagstidningar och reklamtidningar som varje vecka distribuerar tjocka tidningsbilagor med annonser från mäklare. Dessa bilagor behövs inte! Alla som går i bostadsköpartankar har tillgång till internet och kan se vad som bjuds ut från en PC. Det finns därför ingen anledning till att fördyra våra bostadsköp med onödig annonsering. En annan fördyring är de som fixar till och möblerar upp lägenheter för att få dem att se mysiga ut. Detta behövs inte eftersom det ofta döljer fel i objektet och den nye ägaren kommer troligen att fixa till bostaden efter sin smak. TAg därför bort denna fördyringsåtgärd. Nästa inbesparing är fotograferingen, det räcker om mäklaren har en kompaktkamera och tar några bilder på bostaden när han besiktigar den.
Mitt budskap till mäklarkåren är att ni skall spara på onödiga fördyringar i försäljningsprocessen och sälja bostäderna "as is". Detta tjänar alla på!